Włoska Nduja CALABRESE, 350 gr, pikantna

Nowy produkt

Dojrzewająca, do rozsmarowania, kalabryjska kiełbasa wieprzowa.

Cena za 1 kg :  ok. 100 zł

Waga :  ok. 350 gram

DOSTAWA CAŁA POLSKA

Więcej szczegółów

Opis

Waga w kilogramach0.3

Więcej informacji

Nduja - to rodzaj bardzo ostrej włoskiej kiełbasy o miękkiej konsystencji przez co nadaje się także do smarowania na pieczywo. Ten rodzaj wędliny był pierwotnie produkowany w południowej Kalabrii w mieście Spilinga i w jego okolicach, a obecnie całej Kalabrii. Określenie "'nduja" pochodzi od francuskiego rodzaju kiełbasy o nazwie andouille.

Produkuje się ją z drobno mielonych tłustych części wieprzowiny, ostrej papryki (peperoncino), soli i przypraw. Formowana jest w naturalnym flaku z jelita grubego w cylindryczne porcje kiełbasy i wędzona. Proporcje mięsa do peperoncino mogą być różne - zwykle 2:1, ale bywa także 3:1. Tradycyjnie ważny jest naturalny tucz świń na mięso do 'nduja, a papryka powinna pochodzić z regionu Poro w Kalabrii i zawierać dwie jej odmiany - ostrą i słodką. Do wędzenia używa się zwykle drzewa oliwkowego i akacjowego. Proces dojrzewania trwa 90-150 dni.

Oprócz smarowidła na pieczywie np. tostowym, może być używana jako baza do sosów i jako dodatek do pizzy.

Comments ( )